Bevroren waterleiding voorkomen en oplossen

Met de winter voor de deur is de kans op vorstschade aan uw huis groot. Waterleidingen die bevriezen, kunnen ernstige schade oplopen. Dit is een ernstig probleem dat u zeker niet wilt! Hier vindt u een aantal tips om waterschade te voorkomen en uw huis winterklaar te maken. Als u waterschade wilt oplossen, is het namelijk belangrijk dat u weet waar u mee bezig bent.

Een bevroren waterleiding

In de zomer heeft u waarschijnlijk weinig problemen met de afvoer en waterleidingen. Wanneer het warm weer is en het nauwelijks regent, zijn er vaak geen problemen. Wanneer de winter zijn intrede doet verandert dit vaak. Door koude temperaturen in de koudste maanden van het jaar kan het gebeuren dat de waterleidingen flink te lijden krijgen. Een flinke vorstnacht kan er zomaar voor zorgen dat de leidingen bevriezen of zelfs scheuren. Een klein probleem kan binnen de kortste keren uitgroeien tot een hardnekkig probleem. Met als gevolg bijvoorbeeld ernstige schade aan de muren of inboedel van uw huis. Wacht dus niet te lang en los het probleem aan uw waterleiding snel op!

Voorkom een bevroren waterleiding

Het liefst wilt u natuurlijk een bevroren waterleiding voorkomen. Er zijn een aantal dingen dat u kunt doen. Allereerst is het noodzaak dat de waterleidingen goed geïsoleerd zijn. Gebruik hiervoor isolatiemateriaal of een deken. Een tweede zaak is dat de ruimtes met de watermeter en hoofdkraan luchtdicht gemaakt dienen te worden. Let hierbij op kieren en naden en bescherm de hoofdkraan met isolatiemateriaal. Daarnaast is het belangrijk om de thermostaat op de juiste temperatuur te zetten, dit betekent niet lager dan 14 graden wanneer het vriest. Het is ook verstandig om de radiatoren een beetje open te draaien. Een vierde tip is om kwetsbare en slecht geïsoleerde leidingen die niet vaak gebruikt worden leeg te laten en deze dicht te draaien. Voorbeelden zijn leidingen en waterkraan in de tuin. Een laatste tip om een bevroren waterleiding te voorkomen, is om scheurtjes in de leidingen te checken. Ziet u een scheur? Sluit dan de watertoevoer af en schakel zo spoedig mogelijk een loodgieter in. Voorkomen is beter dan genezen. Naast bovenstaande tips die u zelf kunt ondernemen, is het ook verstandig om de waterleidingen regelmatig te onderhouden.

Bevroren waterleiding oplossen

Bent u er helaas te laat bij? Heeft u tijdens de vorst geen water of blijft de radiator koud? Dan is er een grote kans dat de waterleidingen bevroren zijn. Er zijn dan een aantal dingen die u kunt doen. De eerste stap die u moet ondernemen, is het afsluiten van water door de hoofdkraan dicht te draaien. Daarna kunt u controleren of de leidingen bevroren of gescheurd zijn, door de leidingen te checken op onverwarmde, slecht geïsoleerde plekken. Wanneer u een scheur ziet, neem dan contact op met een loodgieter. Er zijn een aantal manieren om zelf de waterleiding te ontdooien: de verwarming aanzetten in de ruimte, een raam of luik openen, een elektrische kachel plaatsen, de leiding omwikkelen met een warme doek of met een föhn. Wanneer u bezig gaat is het slim om emmers te plaatsen onder de kranen voor het geval er water uitstroomt. Wanneer de leiding ontdooid is, kunt u voorzichtig de hoofdkraan weer openen. Als de leiding volledig is ontdooid, check dan of er scheuren of lekkages ontstaan en neem maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen, door bijvoorbeeld een loodgieter in te schakelen.

Schakel een loodgieter in

Het is niet altijd verstandig om zelf het probleem aan uw waterleiding op te lossen. Wanneer u niet weet waar u mee bezig bent, kunt u het beste direct een erkend vakman inschakelen. Een loodgieter kan het probleem snel en effectief oplossen, maar kijkt ook naar de oorzaak van het probleem. Wanneer dit bijvoorbeeld slechte isolatie is, kan een vakman u hier direct bij helpen. Heeft u een loodgieter nodig? Dan kunt u 24 uur per dag contact opnemen met een van onze loodgieters via het servicenummer 0800 – 2400 000. U kunt ook contact met ons opnemen via loodgieters.nl.