Een BHV cursus is zeer belangrijk om te doen, wat nou als er wat gebeurd en jij bent de enige die kunt helpen en je weet niet wat je moet doen? Dan is er een groot probleem, want degene die problemen krijgt kan zichzelf dan niet meer helpen. Er zijn verschillende cursussen.
Cursussen
Zoals gezegd zijn er dus meerdere cursussen:
- BHV basiscursus: deze wordt in twee delen verdeeld: praktijk en theorie. Bij deze cursus leer je de levensreddende eerste handelingen, bhv bij ongevallen, maatregelen bij brand en organisatie en veiligheid.
- BHV Herhalingscursus: Om de geldigheid te houden is deze cursus noodzakelijk. Bij deze cursus ga je dus herhalen en krijg je ook veel oefeningen die nagebootst worden.
- Hoofd BHV: Een hoofd BHV’er is verantwoordelijk voor de uitvoering binnen een bedrijf. Bij deze cursus krijg je veel veiligheidssituaties te leren, de opbouw en onderhouden van de BHV-organisatie, opzet BHV-plan en de veiligheidsketen.
- Ploegleider BHV: Hierbij wordt de ploegleider opgeleid om leiding te geven aan een inzet. De ploegleider communiceert bij een ongeval of incident met de hulpdiensten en controleert hij/zij welke BHV’ers er aanwezig zijn, zodat iedereen goed ingezet kan worden.
Belangrijk
Binnen mijn bedrijf is het ook erg belangrijk dat iedereen een cursus gedaan heeft, ik heb zelf een BHV in Enschede gedaan en herhaal deze nu jaarlijks om de kennis bij te houden. Het is ook gewoon heel erg belangrijk om sowieso een aantal mensen binnen het bedrijf een BHV cursus te laten doen, want wat als er iets gebeurd en er is niemand aanwezig die BHV kan uitvoeren? Dan is er dus een heel erg groot probleem voor degene die het ongeval of incident heeft.
Gezondheid en veiligheid staan immers altijd voorop en daarom is het zo belangrijk om deze goed in orde te hebben, met bhv kun je levens redden.