Brandveiligheid in gebouw

 

Als je eigenaar van een gebouw bent, dan moet je ervoor zorgen dat het veilig is voor als er brand komt. Niet alleen omdat je wilt dat het veilig is, maar ook omdat sommige wetten je verplichten om aantal veiligheidsvoorzieningen aanwezig te hebben op jouw gebouw. Maar wat heb je nodig om jouw gebouw veiliger te maken als er een brand aanwezig is.

Brandveiligheid regels

Er zijn aantal wetten die zorgen voor meer veiligheid in een gebouw. Er zijn voor elk soort iets meer verplichtingen of minder dan de ander. Dat heeft te maken wat voor gebouw het is. Denk bijvoorbeeld aan een hotel, basisschool of een opvang Zo is het verboden om te roken of een vuurtje te maken in een ruimte die bijvoorbeeld opslag heeft van brandgevaarlijke stoffen. Het is ook verplicht om brandmeldingsinstallaties te hebben en rookmelders, zodat er op tijd een brand kan worden gemeld. Ook is het verplicht om bluswatervoorzieningen te hebben. Een bouwplek waar personen verblijven is ook verplicht om een brandweeringang te hebben. Dit is voor de veiligheid van de brandweermannen en voor de mensen die verblijven.

Wat kan je zelf doen

Naast de verplichtingen kan je zelf ook wat doen om jouw gebouw veiliger te maken. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor extra veiligheid tijdens een brand of voor het voorkomen van een brand. Een vrijloopdranger kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat verbrandingen niet sneller verspreid kan worden. Bij ablbeveiliging.nl leveren ze de juiste vrijloopdranger die het best past bij jouw gebouw. Het is ook handig om de juiste en veilige vluchtroutes te maken. Je wilt dat bij een eventuele brand geen slachtoffers vallen. Veilige vluchtroutes is van groot belang, want je wilt niet dat je langs obstakels moet gaan lopen als er brand is of door verschillende gangen. Zelf kan je ook meer blussystemen toevoegen of sprinklers. Doordat sommige regelgeving of wetgevingen dit soort maatregelen verplichten betekent niet dat je meer hoeft te doen. Als je ergens verbetering in ziet, dan ben je vrij aan keuze of je dat ook wilt doen. Je mag altijd meer veiligheidstoepassing toepassen voor extra veiligheid tijdens een brandsituatie.