Gebeitst hout opnieuw beitsen: is dat mogelijk?

Beitsen is een populaire methode om hout niet alleen te beschermen, maar ook om het een frisse, nieuwe uitstraling te geven. Of je nu een tuinhek, een terras of een stuk tuinmeubilair opknapt, beits kan de levensduur van het hout aanzienlijk verlengen en het uiterlijk ervan verbeteren. Maar wat als het hout al eens eerder gebeitst is? Kan je gebeitst hout opnieuw beitsen, en zo ja, hoe doe je dat dan effectief?

Wat je moet weten voor je begint

Voordat je je kwast in de beits dompelt, is het belangrijk om een paar zaken te overwegen. De voorbereiding kan het verschil maken tussen een project dat succesvol is of een dat resulteert in frustratie en een minder dan bevredigend resultaat.

Staat van het hout beoordelen

Een goede beitsklus begint met een grondige beoordeling van het hout. Niet elk gebeitst hout is namelijk geschikt voor een nieuwe laag beits. Zoek naar tekenen van schade zoals rot, schimmel of overdadig afbladderen van de oude beits. Als het hout in goede staat is, kun je verdergaan. Is er sprake van aanzienlijke schade, dan is reparatie of vervanging van het hout aan te raden voordat je opnieuw gaat beitsen.

Soorten beits

Ga jij beits kopen? Het type beits dat je kiest, is ook van groot belang. Transparante beitsen laten meer van de houtstructuur zien maar bieden minder UV-bescherming dan dekkende beitsen. Het is ook belangrijk om na te gaan of de vorige beitslaag op waterbasis of op oliebasis was, omdat dit bepaalt welk type nieuwe beits het beste zal hechten.

Voorbereiding van het project

Een zorgvuldige voorbereiding is essentieel voor een succesvol resultaat. Hieronder leggen we uit wat je allemaal nodig hebt en hoe je het hout optimaal voorbereidt voor een nieuwe laag beits.

Benodigdheden 

Om te beginnen, zorg dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

 • Schuurpapier of een elektrische schuurmachine
 • Schoonmaakmiddel geschikt voor hout
 • Zachte borstel of bezem
 • Pluisvrije doeken
 • Kwaliteitsbeits, gekozen op basis van de vorige laag en gewenste afwerking
 • Beschermende kleding zoals handschoenen en eventueel een veiligheidsbril

Het voorbereiden van het oppervlak

Het correct voorbereiden van het oppervlak is belangrijk:

 1. Reinigen: Begin met het grondig schoonmaken van het hout om vuil, stof en resten oude beits te verwijderen. Gebruik een geschikt schoonmaakmiddel en een zachte borstel om het oppervlak te reinigen. Spoel goed na met schoon water en laat het hout volledig drogen.
 2. Schuren: Schuur het hout lichtjes om de bovenste laag van de oude beits te verwijderen en om een ruwer oppervlak te creëren voor een betere hechting van de nieuwe beits. Gebruik fijn schuurpapier en werk in de richting van de houtnerf om krassen te voorkomen.
 3. Afstoffen: Verwijder alle schuurstof met een pluisvrije doek voordat je gaat beitsen.

Veelgemaakte fouten 

Het opnieuw beitsen van hout lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn enkele valkuilen die je kunt vermijden. Hier benoemen we de meest voorkomende fouten en bieden we oplossingen om deze aan te pakken.

Enkele veelvoorkomende fouten

 • Onvoldoende voorbereiding van het oppervlak: Het overslaan van de reinigings- of schuurfase kan leiden tot slechte hechting van de beits en een ongelijkmatige afwerking.
 • Het aanbrengen van te dikke lagen: Te veel beits aanbrengen kan leiden tot druppels en een ongelijkmatige droging, wat het uiterlijk van het hout kan beïnvloeden.
 • Verkeerd gereedschap gebruiken: Het gebruik van goedkope of ongeschikte kwasten kan strepen en ongelijkmatige lagen veroorzaken.

Het antwoord op je vraag

Gebeitst hout opnieuw beitsen: is dat mogelijk? Zeker, en met de juiste voorbereiding en technieken kan het zelfs uitstekende resultaten opleveren. Het opnieuw beitsen van hout is niet alleen een geweldige manier om de levensduur van je houtwerk te verlengen, maar biedt je ook de gelegenheid om het een nieuwe uitstraling te geven. Vermijd veelvoorkomende fouten zoals het overslaan van de voorbereidingsstappen of het gebruiken van verkeerd gereedschap, en je zult zien dat het opnieuw beitsen van gebeitst hout niet alleen mogelijk is, maar dat je er ook veel voordelen uit kunt halen!