Maak je kunst meer benaderbaar met deze 3 tips

Creëer jij prachtige kunstwerken en wil je dat iedereen hiervan kan genieten? Musea trekken steeds minder bezoekers, mensen zien minder kunst in het echt en zijn vooral toegewezen op wat ze tegenkomen op social media. Aangezien social media sterk op algoritmes berust, is het lastig om jouw kunst onder het publiek te brengen. In dit artikel vind je 3 tips die je kunt gebruiken om te zorgen dat meer mensen weer worden verwonderd door prachtige real life kunst.

1. Gebruik passende lijsten

Dit lijkt misschien heel vreemd, maar het type lijst dat je gebruikt om je kunst tentoon te stellen, kan sterk beïnvloeden hoe mensen de kunst ervaren. Een lijst moet je combineren met je kunst, maar het is ook een goed middel om mensen uit te nodigen. Kies bijvoorbeeld voor holle baklijsten op baklijst.nl. Een baklijst heeft geen glas voor de kunst, waardoor je letterlijk een soort muur tussen de kijker en je kunst weghaalt. Het holle aspect zorgt ervoor dat de kijkers ogen naar de kunst worden getrokken. Zo werk je met perspectief die mensen onbewust helpt om te focussen.

Baklijsten zijn natuurlijk gemaakt voor doeken. Is jouw kunst niet op een doek, maar geprint of gebruik je een andere ondergrond? Dan is het natuurlijk verstandig om te kiezen voor een ander soort lijst. Probeer altijd lijsten te kiezen die naar je kunst toelopen, zodat je de onbewuste focus behoudt.

2. Traditioneel reclame maken

Hoewel alles tegenwoordig online lijkt te gebeuren, kun je werkelijk veel meer bereiken door simpelweg folders bij mensen door de brievenbus te stoppen. Tussen de post, die tegenwoordig steeds meer afneemt nu alles via e-mail wordt verzonden, val je veel meer op en zul je ook de juiste mensen aantrekken. Maak dus een mooie folder waarop je laat zien waar jij en jouw kunst voor staan. Zorg dat je een locatie hebt waar je jouw kunst fysiek tentoonstelt. Zo zorg je ervoor dat mensen minder stappen hoeven te ondernemen om met jouw kunst in aanraking te komen. Zet natuurlijk ook altijd je contactgegevens en social media handles in de folder.

Folderen werkt uitstekend wanneer je toewerkt naar een galerie opening of andere vorm van tentoonstelling. Hoewel het misschien zo lijkt, is er nooit een perfect moment om dit te doen. Je creëert zelf het moment door genoeg reclame te maken. Je kunt ook altijd het lokale nieuws tippen over een onderwerp; de opening van een nieuwe tentoonstelling. Lokaal nieuws is vaak minder bezet, waardoor ze altijd wel ruimte hebben voor interessante stukken.

3. Doneer een aantal stukken

Een andere manier om meer naamsbekendheid te krijgen, is door een aantal van je kunstwerken te doneren. Loop eens naar openbare plekken, zoals de bibliotheek, het gemeentehuis of misschien wel je favoriete lunchroom. Bedenk welke van jouw kunstwerken goed bij de inrichting zullen passen, voordat je voorstelt om wat stukken te doneren.

Als je een aantal van je kunstwerken hebt uitgekozen, kun je naar de eigenaar gaan (of eerst via de receptie) om voor te stellen wat van je kunst te doneren. Als ze akkoord gaan, hangt jouw kunst op een openbare plek waar veel meer mensen de mogelijkheid hebben om jouw kunstwerk te zien. Zorg jij voor een duidelijk informatie plaatje bij je kunstwerken, dan zorg je dat mensen jou kunnen vinden en weten waar ze terecht kunnen voor meer van jouw kunst.

Een ander voordeel van je kunst op laten hangen op openbare locaties, is dat mensen het meer aanzien geven. Kunst in een gemeentehuis of rechtbank roept namelijk een bepaalde verwachting op. Alsof het dure kunst is, gewilde kunst, want het is goed genoeg voor een gemeente of provincie om in te investeren. Zo zorg je ervoor dat je mogelijke kopers aanspreekt die bereid zijn om meer geld te betalen voor jouw kunst. Ideaal dus.

Een multitasker komt net wat verder

Als kunstenaar werk je hard om jouw visie vorm te geven in de werkelijkheid. Hoewel je tegenwoordig een stuk meer moet doen om op te vallen, zijn er ook aanzienlijk meer mogelijkheden om dit te doen. Denk aan alle kunstenaars eeuwen geleden die nooit rijk zijn geworden, weinig naamsbekendheid hadden tijdens hun leven en pas jaren na hun dood roem ontvingen. Het is niet meer dan eerlijk dat jij nu alle middelen gebruikt die je hebt om jouw kunst op te laten vallen. Gebruik dus alle verschillende social media kanalen, ga erop uit om jouw kunst onder de aandacht te brengen en wees niet bang om op te vallen. Zet de stappen die nodig zijn, zodat je de vruchten ervan plukt en een hoop mensen helpt met een nieuw gevoel van verwondering creëren.