Wat te doen met je pensioen?

Een vraag die ik me al een hele tijd afvraag is: hoe gaat het met mijn inkomen voor als ik met pension ben? Het wordt op drie manieren opgebouwd: via de overheid, via je werkgever en je kunt het zelf doen. Maar hoe zeker is het allemaal wat je later ontvangt?

Pensioenadvies

Ik heb me zelf eens verdiept in het hele proces naar je pensioen. Het ging altijd via mijn werkgever, waarbij je via een collectief fonds je pensioen opbouwt. Maar omdat we vaker van werkgever verhuizen en de AOW-leeftijd steeds meer omhoog gaat, is het erg onzeker wat en hoeveel je opbouwt voor je pensioen. Het is ook erg belangrijk dat je goed kijkt naar hoe het allemaal in elkaar steekt.

Daarvoor heb ik pensioenadvies in Enschede aangevraagd, omdat ik het zelf allemaal erg onduidelijk vond. Het advies heeft me erg geholpen in het duidelijk krijgen van de cijfers voor mijn pensioen. ik weet nu waar ik aan toe ben en weet dat mijn pensioen nu geen financiƫle domper gaat worden.

Adviseur

De adviseur helpt je door eens rustig met je te kijken wat er allemaal speelt rondom je pensioen. De adviseur laat je precies zien hoe je je pensioen kunt opbouwen en wat de meest voordelige manier is voor jou. je hebt er namelijk vier:

  • Lijfrente
  • Werkgeverspensioen
  • Kapitaalverzekering
  • Sparen

Dat laatste stukje sparen heeft de laatste jaren weer de voorkeur gekregen. Dit is niet raar, omdat sparen gewoon de meest eenvoudige manier is van een vermogensopbouw. Hoe eerder je begint met sparen voor je pensioen, hoe groter het spaarpotje later is. De een spaart voor leuke dingen tijdens het pensioen en de ander spaart misschien wel om een gat in het inkomen te dichten.

Het stukje kapitaalverzekering is er om onzekerheden uit te kammen en een kapitaalverzekering met gegarandeerd een uitkering af te sluiten. Je weet dan precies hoeveel kapitaal je na een bepaalde periode uit gekeerd krijgt.