Wat zijn de kosten van een architect bij nieuwbouw?

Ben jij toevallig voor plan om binnenkort een nieuwbouw huis te laten bouwen? Of ben je simpelweg benieuwd welke kosten er komen kijken bij zo’n nieuwbouw project? Ik heb laatst een nieuwbouw huis laten bouwen in Enschede. In dit blog vertel ik over mijn ervaring en de kosten die daar allemaal aan verbonden zaten. Ik noem in dit blog geen exacte bedragen, maar wel met welke kostenposten je rekening moet houden.

Bouwkosten

Bij kosten architect nieuwbouw denk je waarschijnlijk direct aan de bouwkosten. Dat is ook het geval. De bouwkosten zijn de kosten die je maakt bij de aannemer om de woning te realiseren. Bij een nieuwbouw woning heb je deze kosten enigszins in eigen hand. In elke fase van dit traject kan je bepalen wat minder van belang is en wat juist wel belangrijk is. De architect zal daar rekening mee houden. De kosten in deze fase zitten in een schetsontwerpfase, een voorlopige ontwerpfase en de bouwaanvraag.

Stichtingskosten

Naast de bouwkosten krijg je ook te maken met stichtingskosten. Onder stichtingskosten worden alle kosten die met nieuwbouw te maken hebben verstaan. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan de aankoop van de locatie. Een kavel waarbij je vaak per vierkante meter betaalt. Deze kosten worden ook wel grondkosten genoemd. Naast grondkosten zijn er ook nog realisatiekosten. Daarbij moet je denken aan kosten voor adviseurs, aansluitkosten, financieringskosten en als het van toepassing is kosten voor interieur- en tuininrichting. Tot slot komen er ook nog gemeentekosten bij kijken voor alle vergunningen die nodig zijn voor de realisatie van nieuwbouw.

Overige kosten

Daarna kun je het zo gek maken als je zelf wilt. De inrichting van je woning kun je zelf bepalen, maar ook uitbesteden. Voor het interieur heb ik een woningarchitect ingeschakeld. Daarnaast heb ik ook nog behanger Enschede ingeschakeld voor het behangen van de muren. Dit zijn natuurlijk wel kosten die je kunt besparen door het zelf te doen. Voor exacte bedragen is het verstandig om contact op te nemen met een architect. Zij zullen de bouw- en stichtingskosten voor je oppakken en adviseren waar het nodig is.