Alternatief voor bouwlood

In de bouw wordt lood gebruikt om aansluitingen waterdicht te maken. Met name waar daken en muren elkaar raken maken we gebruik van loodslabbes en lood rondom dakdoorvoeren. In de praktijk zien we dus lood rondom kozijnen, uitbouwen, dakkapellen en schoorstenen.

Lood is een prachtig materiaal dat lang mee gaat en blijvend flexibel is. Jammer genoeg heeft het materiaal ook een aantal nadelen waardoor het niet het meest perfecte product is. Zo is lood (licht) giftig. Tevens is het gewicht erg hoog ten opzichte van vergelijkbare materialen. Lood is ook diefstal gevoelig doordat er in de recycling industrie flink wat voor betaald wordt. Tevens kan lood door corrosie strepen achterlaten. Met name op de onderliggende delen van het dak zien we dit vaak gebeuren. Lood kan ook maar tot een bepaalde lengte verwerkt worden daardoor zullen bij grotere oppervlaktes (lengte of breedte) stukken aan elkaar gemaakt dienen te worden. Dit maakt dat lood minder snel te verwerken is.

Een nieuw alternatief voor bouwlood

In de woningbouw zien we steeds vaker dat er andere materialen worden gebruikt om lood te vervangen. Deze producten combineren de voordelen van een modern materiaal met de eigenschappen van lood die benodigd zijn voor een goede verwerking. Een goed alternatief voor bouwlood heeft de volgende eigenschappen:

  • Een levensduur langer dan 30 jaar
  • Volledig recyclebaar bij verwijdering
  • Mogelijkheid om gaten in het materiaal te boren zonder de werking te beïnvloeden
  • Goed te verwerken
  • Blijvend flexibel materiaal
  • Niet te zwaar

Deze producten worden meestal gemaakt van diverse lagen materialen. Vaak bestaat het grootste deel van het product uit EPDM. Verder worden er vaak andere materialen in lagen aan toegevoegd. Afhankelijk van de toepassing varieert dit van aluminium, plak-strippen en isolatie lagen.

Kortom er zijn voldoende alternatieven voor bouwlood die de voordelen van het traditionele product combineren met het voordeel van een modern materiaal. Ons advies is om op zoek te gaan naar een leverancier die een product levert dat specifiek is gemaakt voor de gewenste toepassing.