De geschiedenis van corrigerend ondergoed

Iedereen heeft tegenwoordig wel eens gehoord over corrigerend ondergoed of shapewear. Het wordt gezien als ondergoed dat vrouwen er slanker uit laat zien, maar wist je eigenlijk al dat corrigerend ondergoed al in de Middeleeuwen was ontstaan, alleen dan voor mannen?

In de Middeleeuwen (ca. 500 tot ca. 1500) werd het lichaam van de vrouwen vaak bedolven onder vele lagen kleding. De mannen droegen echter een zogenaamd doublet. Dit kledingstuk had verschillende functies; zo kon de broek eraan vastgemaakt worden, was het lekker warm en het verhulde de extra pondjes doordat het strak om de huid zat. De vrouwen zagen dit verhullende effect en voor hen werd korsetten ontworpen om de taille stevig in te snoeren waaronder ze corrigerend ondergoed, gemaakt van leer of ijzer, droegen.

De positie van de vrouw veranderde in de afgelopen eeuwen enorm, evenals de mode die ze droegen. Honderd jaar geleden was het corrigerend ondergoed nog zeker niet wat het is vandaag. De vrouwen droegen vooral veel oncomfortabele onderkleding die vooral zorgde voor extra steun en lichte correctie van de heup en buik. In het jaar 1907 ontstond ook pas de eerste beha, die gemaakt was van twee zakdoekjes en een stuk lint.

In de droevige tijden van de oorlogen droegen vrouwen vooral comfortabele kleding. Dit veranderde na de oorlog omdat vrouwen weer meer pogingen gingen doen om een partner aan te trekken. Het sexy eruitzien werd steeds belangrijker voor de vrouwen en ze begonnen weer met het dragen van bepaalde gordels die hun lichaam er beter uit liet zien. Deze kleding was nog lang niet wat het wat nu is, maar leek er al zeker op wat we nu corrigerend ondergoed noemen.

Tegenwoordig is het corrigerend ondergoed populairder als ooit. Vrouwen durven hun vrouwelijke vormen te laten zien en het ondergoed is tegenwoordig nog comfortabel ook. Eerst zagen mensen het nog als tuttig, maar tegenwoordig ziet het er hip uit en heeft bijna elke vrouw wel corrigerend ondergoed of een shapewear body in de kast liggen.