Kantine inrichten? Zo pak je dat aan

Ben jij net klaar met jouw gloednieuwe kantoorinrichting in Assen? Dan kan het opknappen van de kantine ook niet ontbreken! Een goed ontworpen en functionele kantine kan immers een positieve invloed hebben op de sfeer, het welzijn en de productiviteit van de mensen die er gebruik van maken. Of je nu van plan bent om een kantine in te richten of de huidige kantine wilt verbeteren, het is belangrijk dit stap voor stap aan te pakken. In dit artikel delen we tips & tricks om je te helpen bij het succesvol inrichten van de kantine!

Wat zijn de behoeften?

Voordat je aan de slag gaat met het inrichten van de kantine, is het essentieel om de behoeften van de gebruikers te analyseren. Denk aan het aantal mensen dat dagelijks gebruikmaakt van de kantine, hun voorkeuren en eventuele speciale vereisten. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen welke functie de kantine zal vervullen. Wordt het voornamelijk gebruikt als eetruimte of moet het ook dienen als ontspanningsruimte of vergaderplek? Door deze behoeften in kaart te brengen, kun je de inrichting optimaal afstemmen op de gebruikers. Zo maak je er een plek van waar collega’s graag met elkaar kletsen en ontspannen.

Creëer functionele zones

Een effectieve manier om de kantine in te richten, is door gebruik te maken van verschillende functionele zones. Denk hierbij aan een apart eetgedeelte, een loungegedeelte en misschien zelfs een stilteruimte. Door deze zones te creëren, geef je mensen de mogelijkheid om te kiezen waar ze zich het meest comfortabel voelen en waar ze het beste kunnen voldoen aan hun behoeften. Zo kunnen je medewerkers het werk echt even van zich afzetten en genieten van hun pauze. Ga daarnaast ook voor een open inrichting, dat stimuleert namelijk nog meer de onderlinge communicatie.  

Comfortabele zitplaatsen voor iedereen

Comfortabele zitplaatsen zijn een absolute must in de kantine. Zorg voor voldoende stoelen met ergonomische ontwerpen en kwalitatieve tafels, zodat mensen comfortabel kunnen zitten tijdens het eten of werken. Als je voor stijlvolle stoelen en grote tafels kiest, dan komt dat de stemming van je medewerkers uiteindelijk ten goede. En niet alleen dat, want je kunt er dan ook met een gerust hart klanten, zakenrelaties of andere gasten ontvangen. Zorg daarom dat je kantinemeubilair past bij de huisstijl en identiteit van je bedrijf. Op deze manier creëer je een diversiteit aan zit opties voor verschillende doeleinden. 

Natuurlijk licht en groen 

Het binnenlaten van natuurlijk licht in de kantine draagt bij aan een aangename en energieke sfeer. Niemand luncht namelijk graag onder een flinke bak TL-licht. Maak gebruik van grote ramen en zorg ervoor dat het licht goed wordt verspreid in de ruimte. Daarnaast kunnen groene planten een positieve invloed hebben op de kantine. Ze verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit, maar creëren ook een ontspannen en verfrissende sfeer. En vergeet de akoestiek niet! Met speciale producten en materialen kan iedereen een verstaanbaar praatje met elkaar maken tijdens de lunch.

Gezonde voeding en duurzaamheid

Een belangrijk aspect van een goed ingerichte kantine is het stimuleren van gezonde voeding.  Zorg voor een gevarieerd aanbod van gezonde voedingsproducten, zoals verse groenten, fruit, volkoren producten en magere eiwitten. Hiermee moedig je gezonde eetgewoonten aan onder de gebruikers. Als medewerkers dan naar de kantine gaan om een broodje te halen, blijven ze er sneller hangen om het op te eten. Zo blijven ze niet achter hun bureau zitten. 

Naast gezonde voeding is duurzaamheid ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het inrichten van de kantine. Kies voor duurzame materialen, zoals gerecyclede meubels en energiezuinige verlichting. Op deze manier draag je bij aan een milieuvriendelijke en bewuste kantine.