Een veilige kluis voor geweren

Ben jij in het bezit van een buks of geweer? Dan ben je verplicht deze goed op te bergen. Er zijn een aantal verschillende kluizen die goed en veilig functioneren voor het opbergen van een buks of geweer. Deze kluizen worden ook wel wapenkluizen genoemd. Wapenkluizen zijn er in verschillende formaten. Voor verschillende wapens heb je verschillende kluizen.

De wapens en munitie wet

In Nederland hebben we een wapen en munitie wet. In deze wet staan veel regels over het bezit van wapens en munitie. Zo kun je denken aan regels over vergunningen, straffen en onderscheid van categorieën wapens en munitie. Ook staat in de wapens en munitie wet dat een wapenkluis verplicht is, mocht je in bezit zijn van een wapen.

Welke kluizen zijn er?

Wapenkluizen zijn bedoeld om wapens en munitie goed en veilig op te bergen. Hierdoor kunnen andere personen niet makkelijk bij de wapens komen. In de meeste wapenkluizen zit een interne munitievak. Mocht dit niet het  geval zijn dan ben je verplicht om een munitiekluis aan te schaffen. Munitie moet namelijk net zoals wapens goed opgeborgen worden. Er zijn meerdere soorten wapenkluizen.

Geweerkluis

Een geweerkluis is ontworpen om lange geweren veilig in op te bergen. De meeste geweerkluizen hebben een interne munitievak. Deze kluizen zijn meestal grote, stevige kasten. Een geweerkluis kan dus veel ruimte in beslag nemen.

Pistoolkluis

Een pistoolkuis is verplicht als je in het bezit bent van een handvuurwapen. De wapens en munitie wet verplicht deze ook goed op te bergen. Pistoolkluizen zijn kleiner dan geweerkluizen. Wanneer je meerdere handpistolen hebt kun je ook kiezen voor een pistoolkluis unit. Deze units zijn ontworpen om meerdere vuurwapens op te bergen.

Munitiekluis

Mocht er in een kluis geen interne munitievak zitten, dan kun je een munitiekluis aanschaffen. Munitie mag niet los bij pistolen opgeborgen worden. Munitiekluizen zijn in principe hetzelfde als pistoolkluizen.